Tv4 lyfter ämnet feldiagnostisering

Carl-Christer Johansson Foto: privat

Felaktiga diagnoser, uteblivna remisser och behandling med cellgift som inte skulle ha givits.

Våren 2017 tog Carl-Christer Johansson bort en knöl på axeln. Vårdcentralen ville inte skicka den på analys, men Carl-Christer tog med sig den hem i ett provrör och i under sommaren 2018 visade det sig att den var malignt melanom.
– Denna 15 månaders fördröjning har med största sannolikhet gjort mitt stadie 4 läge, säger Carl-Christer.

Våren 2018, när ett år har gått, får Carl-Christer fler ytliga knölar och vårdcentralen ska ordna remiss men ingen sådan kommer. Via sin privatförsäkring bokar Carl-Christer tid för undersökning på Drottningmottagningen i Stockholm. Där får han diagnosen manlig bröstcancer, trippel negativ, stadie 4.

Det visar sig genom nya analyser på sjukhuset i Linköping, efter två månaders cellgifter, att biopsierna från Stockholm samt knölen från vårdcentralen (från 2017) är malignt melanom.
– Hade jag inte stått på mig och gjort nya analyser från tre håll hade jag fortfarande gått på cellgift, om jag överhuvudtaget levt idag, säger Carl-Christer.

Nedan kan du se ett inslag från Tv4 (6/11-2018), i vilket Carl-Christer Johansson berättar om sin fruktansvärda felbehandling. Även Melanomföreningens ordförande Magnus Norin medverkar i ett klipp med kommentarer.