Litteratur

Doktorns råd om vård

Författare:  Per Wretenberg – Schreiber
Förlag: Natur & Kultur
År: 2022
ISBN: 978-91-527-3094-2

Beskrivning:

Hur ska du agera när du möter vården för att få den bästa behandlingen? Vilka rättigheter har du? Den nya boken ”Doktorns råd om vård” ger tips från vårdens insida till dig som patient och anhörig.

Det svenska vårdsystemet kan upplevas som krångligt och svårbegripligt. Som patient är det lätt att hamna vilse och inte få den vård man har rätt till. Den här boken guidar dig genom vårdsystemet och ger konkreta tips och råd för bättre vård.

Per Wretenberg är professor i ortopedi i Örebro. ”Doktorns råd om vård” är hans första bokprojekt.

En dum knöl i mammas bröst

Författare: Annie Hagvall Einarsrud
Illustratör: Hanna Ingvarsson
Förlag: IDUS förlag
År: 2022
ISBN: 9789176344101

Mitt bland hämtningar på förskola, överkokt pasta och vab-dagar så kom plötsligt cancer.

Pappa kom och hämtade på eftermiddagen. Men något var annorlunda. Mamma brukade alltid hämta dem annars. ”Var är mamma?” ropade Henric. När pappa inte svarade blev Ella orolig. Det blev som en svart, hård sten i magen.

Det visar sig att Ella och Henrics mamma har en knöl i bröstet som heter cancer. Det är en dum knöl, och mamma måste få medicin. Men hur ser en knöl ut? Varför tappar mamma håret? Vad betyder cancer egentligen?

Boken bygger på författarinnans egna upplevelser av att drabbas av cancer mitt under den kaotiska vardagen med heltidsarbete, hämtningar på förskolan och stressen kring att räcka till. Ella och Henrics tankar och funderingar grundar sig i verkliga tankar hos barn som deltar i den ofrivilliga resan när en förälder blir allvarligt sjuk.

Det finns inget bara i ordet hudcancer

Det finns inget bara i ordet hudcancer

Författare: Malin Lundgren
Förlag: Idus förlag (utgått, men finns på bibliotek)
År: 2015
ISBN: 9789175771885

Beskrivning: Jag var 16 år, med hela livet framför mig. Jag hade tankar om gymnasiet som den bästa tiden i ens liv. Plötsligt byttes drömmarna om framtiden ut mot den värsta tiden i livet. Pappas hudcancer spred sig. När den egna cancerdiagnosen dök upp kom väldigt många frågeställningar. Drömmarna om framtiden finns kvar, men vad har framtiden att erbjuda?

Även solen har fläckar

Författare: Therese Emanuelsson
Förlag: Express You
År: 2014
ISBN: 9789198058970

Beskrivning: Plötsligt tog cancern ett järngrepp över min kropp och själ. Jag var mitt i livet och karriären, hade familj och hus. Jag sprang i ekorrhjulet och tog min hälsa för given. En berg- och dalbana följde med olika tuffa och intensiva behandlingar. Stark kämpaglöd och positiv attityd samt massor av support från vänner och släkt har gett mig nya värderingar och en ny livsstil.

Sol, skugga och vår hud

Författare: Yvonne Brandberg, Johan Hansson, Christian Ingvar, Rolf Kiessling, Eva Månsson-Brahme, Ann-Marie Wennberg, Klas Wiman
Förlag: Karolinska Institutet University Press
År: 2009
ISBN: 9789185565191

Beskrivning: Malignt hudmelanom är en av de cancerformer som ökar mest i vårt land. Den drabbar människor i alla åldrar och vid spridning är prognosen dålig. Melanom är ytterligare en bok i serien Karolinska Institutets forskare skriver som vill ge fördjupade svar på frågor från patient och anhörig. Boken berättar om hur prognosen ser ut och hur en spridd melanomsjukdom behandlas, men också om de frågor som uppstår när man drabbas av svår sjukdom och framtiden begränsas.