Den viktigaste orsaken till att malignt melanom utvecklas är den ultravioletta strålningen från solljuset. Risken att utveckla sjukdomen ökar ju mer man solar och det är speciellt farligt att bränna sig.
Tyvärr är vi svenskar värst i världen när det gäller att skydda oss från solens skadliga strålar. Vi som tål det sämst – solar mest! Solariesolning ökar också risken att utveckla malignt melanom – en av de potentiellt farligaste cancersorterna. Solarier liknas ibland vid cancermaskiner.
Det kan ta lång tid för malignt melanom att utvecklas – alltså kan ett oförståndigt solande ge tråkiga effekter först efter många år. Barn behöver skyddas extra mot skadlig UV-strålning eftersom de har känslig och omogen hud.
Det finns andra riskfaktorer än UV-strålning: Personer som har många pigmentfläckar (födelsemärken) eller som har två eller flera biologiska släktingar med sjukdomen löper större risk att drabbas. Läs mer om detta här.
Avsätt en tid, gärna varje månad, då du systematiskt tittar på din hud. Håll utkik efter nya pigmentfläckar och hudförändringar som ändrar sig i storlek, färg eller form. Även hudförändringar som sticker ut, med rodnader, sår eller klåda bör undersökas. Ett annat sätt är att leta efter ”den fula ankungen” – ett födelsemärke som sticker ut från de övriga.
Här kan du se en prognos för UV-index, där du befinner dig.
Den här sidans innehåll är granskad av: läkare Jan Lapins, överläkare, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.
Uppdaterad 2024-04-18
© 2025 Melanomföreningen