Malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer dödar varje år 500 personer i Sverige.
År 2021 insjuknade närmare 5000 svenskar i sjukdomen. De flesta som drabbas av melanom i huden är personer med ljus hy och solens UV-strålar ligger bakom nio av tio fall av hudmelanom här i landet. En amerikansk studie tyder på att UV-strålning inte är en starkt bidragande orsak till melanom i mörk hud. Den större mängden melanin tycks ge ett gott solskydd, men personer med mörk hud kan ändå drabbas.
Hos mörkhyade är det mycket mer vanligt att melanom uppträder i handflator, under fotsulor och under naglar. Denna form kallas akralt lentiginöst melanom.
Melanom i slemhinnor, så kallat mucosalt melanom är också vanligare i denna grupp. Då uppträder melanomet i till exempel näsan, munnen, anus eller könsorganen.
Även ögonen kan drabbas av melanom, men det är sällsynt.
Det är därför viktigt att även du med mörk hud regelbundet kollar din hud för att upptäcka förändringar och söker vård vid minsta misstanke om melanom. Eftersom många tror att hudmelanom inte drabbar personer med mörk hud, är risken stor att man väntar för länge. Då kunskapen om melanom i melaninrik hud kan vara bristfällig bland vårdpersonal gäller det att stå på sig. Rodnader och andra tecken på melanom är svårare att upptäcka på mörk hud och risken för missad diagnos är därför större. Om diagnosen fördröjs minskar möjligheten att överleva sjukdomen drastiskt.
Studier på olika befolkningsgrupper i USA visar att personer med mörk hud söker hjälp sent, vilket leder till sämre överlevnad. Vi vet inte om detta är fallet i Sverige, då hudfärg inte dokumenteras på ett standardiserat sätt här. Drygt en miljon svenskar är födda i Afrika, Asien eller Sydamerika, så behovet av undervisning om mörk hud i läkarutbildningen är stort för att kunna ställa rätt diagnoser.
Läs gärna denna artikel i Läkartidningen som behandlar hudåkommor i melaninrik hud, dock inte melanom.
Text: Ingrid M. Radling. Senast uppdaterad 2023-09-27.
© 2025 Melanomföreningen