Man blir ju extra uppmärksam på fläckar idag

Jag har haft en leverfläck på mitt lår i många år som tillslut började ändra utseende. År 2017 gick jag till vårdcentralen där de valde att ta bort den med en rund stans. Svaret som kom efter analysen var att det inte var något konstigt med den. 

Den växte sen ihop och läkte, men det var en liten brun kant kvar runt där stansningen gjordes och allt eftersom åren gick så växte det bruna ut mer och mer. Jag hade ju tagit bort den där fläcken och fått ett okej så jag tänkte inte så mycket mer på det.Tills jag under sommaren 2020 träffade på en bekant på stranden som jag pratade med en stund. Några dagar senare fick jag ett meddelande av henne med att hennes kompis som var hudläkare på Karolinska hade sett min fläck och ville att jag skulle kolla upp den.
Jag tog kort på den, (bild nedan) men svarade att den var borttagen en gång innan och då var det inget. Så det blev inte att den undersöktes nu heller.

Ungefär fem månader senare så tyckte jag att fläcken såg annorlunda ut och jag tog fram kortet som jag hade tagit vid det tidigare tillfället och jämförde. Nu såg jag att det hade vuxit fram en upphöjd brun fläck i mitten. Jag bokade direkt en tid till vårdcentralen.
Jag fick en tid en fredag i slutet av januari 2021. En läkare tog kort på fläcken och skickade en remiss till hudmottagningen. Hon förklarade för mig att remissen går som cancer och det kan vara så att det går fort och att de kan ringa från hudmottagningen ”och då skall du svara” som hon uttryckte sig.
På måndagen ringde telefonen tidigt på morgonen. Det var hudmottagningen som undrade om jag kunde komma till dem redan på onsdag, samma vecka.

Där undersökte de både fläcken jag var där för, men även resten av hela mig. 

De bestämde sig för att ta bort fläcken. De dividerade om kring vilket håll de skulle skära, längs med eller tvärs över låret. Det blev längs med och det tackar jag för, då det inte syns så mycket. 

Att få bedövningen gjorde väldigt ont, jag var inte beredd hur ont det skulle göra. När jag sen låg där på britsen och läkaren visade ungefärligt mellan fingrarna hur långt de skulle skära så trodde jag att hon skojade, men så var det ju inte. 

Stygnen skulle sitta i 21 dagar och jag fick en återbesökstid för att få höra resultatet. När dagen väl kom så hade de ännu inte fått något svar så jag fick vänta ytterligare en vecka med att komma dit. 

Vid återbesöket så var det väldigt omtumlande, då de fortfarande inte hade något bra resultat.
Det visade sig att det de hade tagit bort var väldigt svårbedömt och att det eventuellt kunde vara malignt melanom, men de var fortfarande osäkra. De bestämde sig för att skära i mig ytterligare en gång och ta bort mer hud runt omkring. Jag fick nya stygn som skulle sitta i 21 dagar. 

Jag var väldigt aktiv i träning och löpning innan och det blev väldigt svårt för mig att hålla uppe då fläcken satt på låret och mycket av den träning som jag gillar blev lidande. 

Diagnosen

Resultatet av det nyborttagna var bra, det hade ingen förändring. Men däremot så visade det sig att en del av det första som de hade tagit bort var malignt melanom. 

Det var så klart jättejobbigt att få den diagnosen. Jag blev väldigt trött ett tag efter då allting blev psykiskt påfrestande.
Men i och med att de tagit bort så mycket redan den första gången och sedan även en andra gång, så har de – som de själva uttryckte sig – tagit med ”hängslen och livrem” och med det var jag färdigbehandlad.

Det jag ser som positivt med att jag fick den diagnosen är att jag nu har möjlighet att komma in till hudmottagningen snabbt om det behövs. Undrar jag över några fläckar eller andra hudförändringar så har jag en kontakt att prata med direkt på hudmottagningen och behöver inte gå via vårdcentralen. Jag har även årliga besök i tre år. Jag har gjort mitt första besök och fick då godkänt, vilket kändes väldigt skönt. Jag har mitt andra årliga besök framför mig nu i mars. 

Ser jag några fläckar eller förändringar så tar jag kort på dem, skriver upp datum, mäter fläcken och sedan fyra veckor senare mäter jag igen. Det har dock bara hänt några gånger, men då har inga förändringar skett när tid har gått. 

Man blir ju extra uppmärksam på fläckar idag och ser över kroppen på ett annat sätt. 

Jag skyddar mig från solen genom att smörja mig med hög solskyddsfaktor, men jag har alltid varit noga med att smörja in mig, även innan allt det här. Jag är även noga med att smörja extra mycket över ärret nu. 

Nuförtiden har jag med ett parasoll till stranden. Jag använder solhatt och sköna kläder som jag kan ha på mig, istället för att gå i bikini och baddräkt hela tiden på stranden. 

Jag ser mitt jobb som fotograf med andra ögon nu. Att det är ännu viktigare att fånga ögonblicken och njuta av livet här och nu och ta vara på det man har, för man vet inte vad som väntar.

/ Karin Nygren


www.karinnygren.se
www.instagram.com/fotografkarinnygren