Lovande resultat i studier för vaccin mot malignt melanom – kan förhindra fler typer av cancer

Forskare på Tel Avivs Universitet kan ha kommit fram till ett nytt sätt att förebygga och behandla melanom på – med hjälp av ett så kallat “nanovaccin”.

Den nya metoden, som attackerar dom mest aggressiva formerna av hudcancer, har hittills visat sig vara effektiva på möss. Man har kunnat stoppa utvecklingen av malignt melanom och  behandlat både primärtumörer men även metastaser. 

“Våran forskning öppnar dörrarna till en helt ny behandlingsmetod för att effektivt behandla melanom. Även dom mest avancerade stadierna av sjukdomen.”

Säger professor Satchi-Fainaro, som har lett studien och är ordförande för The Department of Physiology and Pharmacology och chef för The Laboratory for Cancer Research and Nanomedicine på Tel Avivs Universitet.

I studien, som publicerades i tidningen Nature Nanotechnology den 5 augusti i år, har man använt mikroskopiska partiklar på ungefär 170 nanometer (1 nm motsvarar en miljarddels meter) bestående av biologiskt nedbrytbara polymerer. I varje partikel har man ”packat in” två peptider, korta kedjor av aminosyror, som finns i melanomceller. Sedan injicerade man nanopartiklarna i möss med malignt melanom. Nanopartiklarna ska sedan ha fungerat precis som andra vaccin och framöver kommer mössens immunförsvar att attackera melanomcellerna om och när de uppstår i kroppen. 

Vaccinet visade sig vara framgångsrikt då det användes i friska möss och förhindrade att tillsatta melanomceller utvecklades till cancer. Då möss med primärtumörer behandlades med det nya vaccinet i kombination med immunterapi, försenades sjukdomens framfart avsevärt och förlängde mössens liv markant.

Förhoppningen är att vaccinet kommer fungera lika bra på människor och forskargruppen har nu bildat ett bolag för att ta forskningen vidare. Man beräknar att det kan ta upp till tio år tills vaccinet finns ute på marknaden.

– Läs mer här –

– Studien finns att läsa i sin helhet här –