Stort tack för ert stöd och engagemang under 2024! Det är tack vare er som vi tillsammans kan fortsätta arbeta för bättre prevention, vård och stöd för melanompatienter och deras anhöriga. När vi nu summerar 2024 vill vi också passa på att blicka framåt mot ett spännande 2025.
Vi inleder det nya året med ett inspirerande medlemsmöte där vi har glädjen att välkomna Dr. Catherine Wu från Dana-Farber Cancer Institute i USA, årets mottagare av Sjöbergpriset och framstående forskare inom hur kroppens immunsystem kan aktiveras för att bekämpa cancer. De här upptäckterna gör det möjligt att ta fram ett vaccin som skräddarsys för att behandla varje patients unika tumör. I en inte alltför avlägsen framtid kan vaccin av den här typen komma att erbjudas en stor grupp patienter med cancerformer som i dag kan vara svåra eller omöjliga att bota, bland annat melanom. Cancervaccin är ett lovande tillskott till nuvarande behandlingsmetoder. Se filmen om Dr Wu’s forskning där även Melanomföreningen ordförande Camilla Lindfors medverkar.
Missa inte detta unika tillfälle att lyssna till en världsledande forskare! Bjud gärna in andra som kan vara intresserade.
Titel på föreläsningen är: Updates and promising results of personalized cancer vaccines.
📅 16 januari 2025, kl. 18:00
🌐 Online (Länk publiceras på Melanomföreningens Facebook-sida senast samma dag).
Observera att föreläsningen är på engelska.
Under året som gått har det hänt mycket som vi vill dela med er. Som vi nämnde i sommarens medlemsbrev var en av årets mest betydelsefulla nyheter inom hudcancerprevention att solariesolning inte längre berättigar till statligt friskvårdsbidrag – ett direkt resultat av Melanomföreningen arbete. Se inslaget i TV4 med Melanomföreningens Anders Ekblom. Nu kämpar vi vidare för ett förbud mot kosmetiska solarier. Detta regleras av EU-lagstiftning och vi har tagit en första kontakt.
Vi har också haft flera uppskattade medlemsmöten med varierande teman, såsom Strålsäkerhetsmyndighetens arbete med hudcancerprevention, den senaste forskningen kring personanpassad neoadjuvant immunterapi vid stadie III-melanom och patientnära frågor som diagnostik, ärftlighet och cancer. Dessutom har vi arrangerat både digitala och fysiska medlemsfikor, där många av er har delat värdefulla tankar och erfarenheter.
Styrelsen har i sitt arbete för prevention och bättre vård för melanompatienter bland annat haft kontakter med olika myndigheter, deltagit i patientriksdagen och i möten med regeringens utvidgade patientråd. Vi har tillsammans med andra patientföreningar varit delaktiga i arbetet med den nya nationella cancerstrategin där vi också är remissinstans, och i en gemensam artikel i Dagens Medicin presenterat önskemål på cancervården, bland annat mer stöd till egenvård och bättre integration av civilsamhället i vårdprocessen.
Läs gärna Melanomföreningens krönika som publicerades i Din Hud, i en bilaga till Svenska Dagbladet i mars.
En grupp avgångselever vid Procivitas gymnasieskola i Malmö startade ett företag Sans Soleil för att sälja kepsar. De gjorde samtidigt reklam för Melanomföreningen genom att dela ut våra broschyrer och ordna en quiz om solskydd.
Flera medlemmar är engagerade i olika regionala cancercentra och har även haft möten med representanter från andra europeiska melanomföreningar. Vi har även deltagit i internationella konferenser, bland annat den stora europeiska cancerkonferensen ESMO och European Cancer Summit 2024 där europas sjukvårdsministrar, ledande experter, forskare och patientrepresentanter samlades för att diskutera framtidens cancervård. Vid dessa tillfällen har vi delat våra erfarenheter och lyft patientperspektivet, särskilt kring behovet av personanpassad behandling och förbättrad tillgång till innovativa terapier för melanompatienter i Europa. Dessa möten är viktiga för att stärka samarbetet mellan olika länder och bidra till en bättre och mer jämlik cancervård.
Vi har också deltagit i olika evenemang runt om i landet för att träffa allmänheten, patienter och vårdpersonal, som t.ex. Hudcancerdagen i Lund, föreläsningskväll om sunda solvanor oavsett hudfärg i Göteborg, melanomföreläsningskväll i Kristianstad, Gûnnerskemârtens marknad, Lev väl-dagen i Västervik och Livräddardagen i Tylösand.
Melanomföreningens Fredrik Östman har dessutom medverkat i nedanstående publikationer.
Vi fortsätter att arbeta för:
Vi är en liten förening med endast några få som arbetar aktivt. För att kunna driva det viktiga arbetet vidare mot våra mål behöver vi fler som vill engagera sig aktivt i föreningen. Det kan handla om stort eller smått, till exempel att arrangera en fikaträff för patienter i ditt område, föreslå nya medlemsaktiviteter eller föreläsningar, förbättra vår kommunikation på sociala medier, engagera sig i vårdfrågor, eller bli en del av styrelsen. Om du är intresserad, tveka inte att kontakta oss på info@melanomforeningen.se – vi ser fram emot att höra från dig!
Med detta vill vi önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Vi ser fram emot ett gott samarbete med er alla under 2025.
Vänliga hälsningar
Melanomföreningens styrelse
© 2024 Melanomföreningen