Melanomföreningen och Melanomteamet vid Onkologen, Sahlgrenska universitetssjukhuset hade föreläsningskväll 16 maj 2018 i Jubileumsklinikens aula, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Magnus Norin, ordförande i Melanomföreningen och Lars Ny, överläkare och docent hälsade välkommen. Magnus berättade om Melanomföreningen och vad vi anser är viktiga frågor inom prevention, tidig upptäckt, behandling i inledande stadier och behandling vid spridd sjukdom.
Mia Delin, kontaktsjuksköterska berättade om personcentrerad vård för patienter med melanom – vad är det och hur gör vi? Inslaget var mycket uppskattat och det handlar om att byta fokus från vårdinnehållet till patienten.
Lars Ny, överläkare och docent;
Vad är nyttan med tilläggsbehandling av läkemedel efter operation av lymfkörtelmetastaser?
Studier visar att förebyggande behandling ger bättre överlevnad, snarare än att vänta på eventuell spridning.
Förebyggande behandling för stadie 3-patienter är på gång och kommer dra mer kostnader. Det är då viktigt att beslutsprocessen går smidigt och snabbt.
Henrik Jespersen, ST-läkare och doktorand;
Kombinationsbehandling vid spridd hudmelanomsjukdom och vid ögonmelanom – hur funkar de? Henrik visade också på en historisk utveckling av en markant förbättrad överlevnad med nya mediciner.
Max Levin, specialistläkare och docent;
Kan våra ”egna” bakterier avgöra hur effektivt en cancerbehandling fungerar? Max redogjorde också för några unika forskningsprojekt som görs i Göteborg.
© 2025 Melanomföreningen