”Forskningen har betytt allt”

Magnus Norin - Melanomföreningens ordförande– Om jag drabbats av aggressiv hudcancer för tio år sedan hade jag varit död nu. Forskningen har betytt allt, säger Magnus Norin, som framgångsrikt behandlats med immunterapi mot sin sjukdom.

Det är nästan tre år sedan Magnus Norin upptäckte en liten knuta på kinden, till en början trodde att han att det var en talgkörtel.
– Efter ett tag blev den större, jag tänkte att nu har den nog blivit inflammerad och bokade tid hos en hudläkare.

Läkaren hade till en början samma teori, men stötte på problem när den skulle tas bort. Analysen visade på malignt melanom. Efter cancerbeskedet gick allt mycket snabbt. Tre veckor senare var Magnus opererad.
– Allt såg bra ut och jag trodde att operationen hade löst problemet. Men efter en tid fick jag ännu en knöl på kinden och nya tester visade att cancern spritt sig. Jag tvingades inse att jag hade en dödlig sjukdom.

I Magnus fall hade cancern, via både blodet och lymfsystemet, spritt sig till stora delar av kroppen.
– På röntgenbilderna såg det ut som att jag hade en hagelsvärm i kroppen, men det var inga hagel utan metastaser.

Immunterapi
Ett ljus i mörkret var att cancern kom just 2013. Det innebar att Magnus kunde behandlas med den nya immunterapin som visat sig mycket effektiv för en del melanompatienter med spridd sjukdom.
– Jag hade en chans på fem att behandlingen skulle fungera på mig, och det gjorde den. Efter två omgångar cellgifter och fyra immunterapibehandlingar såg röntgenbilderna betydligt bättre ut.

Sedan dess har tillfrisknandet bara gått framåt. Cancern lyser fortfarande med sin frånvaro.
– Visst, det är alltid nervöst att gå på kontroll, men nu har det gått nästan 2,5 år sedan man såg något tydligt spår av cancer i min kropp. Sjukdomen har övergått till ett slags kroniskt tillstånd som läkarna har kontroll på, och jag lever mitt liv i stort sett som vanligt.

Under sjukdomstiden bestämde sig Magnus för att engagera sig i kampen mot cancer.
– Därför engagerade jag mig i Melanomföreningen där jag numera är ordförande och som arbetar för att stödja och informera samt värna om modern, högkvalitativ och likartad prevention, diagnostik och behandling för alla patienter med malignt melanom. För mig har forskningen betytt allt.

Text: Anette Bodinger

Denna text publicerades, och kan även läsas, på Radiumhemmts Forskningsfonder 18 maj 2017.

Läs texten som pdf.

Efter artikeln publicerades och Magnus varit fri från cancer i 2,5 år fick han en metastas i tunntarmen som opererades bort i augusti 2017 och man beslutade att sätta in immunterapi generation 2 (PD-1-hämmare, Opdivo). Sedan augusti ser det bra ut igen.