Prevention

Den viktigaste orsaken till att malignt melanom utvecklas är den ultravioletta strålningen från solljuset. Risken att utveckla sjukdomen ökar ju mer man solar och det är speciellt farligt att bränna sig. Tyvärr är vi svenskar värst i världen när det gäller att skydda oss från solens skadliga strålar. Vi som tål det sämst – solar mest! Solariesolning ökar också risken att utveckla malignt melanom – en av de potentiellt farligaste cancersorterna. Ulf Wester, strålskyddsinspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten, har liknat solarier med cancermaskiner – och vem vill lägga sig i en sådan?

Det kan ta lång tid för malignt melanom att utvecklas – alltså kan ett oförståndigt solande ge tråkiga effekter först efter många år. Barn behöver skyddas extra mot skadlig UV-strålning eftersom de har känslig och omogen hud. Läs mer om hur du skyddar dig och dina nära här, här och här.  Här kan du se en prognos för UV-index, där du befinner dig.

SMHI har också information på sin sida om vikten att sola sakta.

 Det finns andra riskfaktorer än UV-strålning: Personer som har många pigmentfläckar (födelsemärken) eller som har två eller flera biologiska släktingar med sjukdomen löper större risk att drabbas. Läs mer om detta här och här.

Undersök dig själv regelbundet och kontakta läkare så fort misstanke uppstår.
Avsätt gärna en tid regelbundet där du systematiskt tittar på din hud. Var vaksam på nya pigmentfläckar och på födelsemärken som på något sätt förändrat utseende t.ex. vuxit i storlek, ändrat färg eller form. Det finns en pedagogisk minnesregel ABCDE som beskriver det vanligast förekommande utseendet och förändringar hos melanom:

Melanom innehåller oftast en eller flera av dessa karaktärsdrag. Viktigast är att det förändrar sig på något sätt (E).

A: (A=asymetri) Det är asymmetriskt. Det innebär att form, färg, tjocklek och kant är varierande och inte jämn.
 
B: (Border) Det har en oskarp, varierande gräns mot omgivande hud.
 
C: (Colour) Det har flera färger, spräckligt och slumpartat fördelade i bruna och svarta nyanser, ibland inslag av vitt och rött.

 D: (Diameter) Det är större än fem millimeter i diameter (jämför med ett hålslag i ett A4-papper som brukar vara fem millimeter).
 
E: (Evolution) Det förändrar storlek och utseende. Vissa kan klia.
 

Ett annat sätt är att leta efter ”den fula ankungen” – ett födelsemärke som sticker ut från de övriga.

Sök läkare så fort misstanke uppstår!

Sidans innehåll är granskad av: läkare Jan Lapins, överläkare, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset