Litteratur

Anticancer

Författare: David Servan - Schreiber

Förlag: Natur & Kultur

År: 2011

ISBN: 9789127130043

Beskrivning: Författaren är läkare som själv har drabbades av en hjärntumör. Han opererades och fick strålbehandling, men sjukdomen kom tillbaka och han beslöt sig då för att ta reda på hur vi själva kan bekämpa cancer. Hans utgångspunkt är att miljön och individens livsstil; kostvanor, stress, träning är avgörande för uppkomsten av cancer.

Även solen har fläckar

Författare: Therese Emanuelsson

Förlag: Express You

År: 2014

ISBN: 9789198058970

Beskrivning: Plötsligt tog cancern ett järngrepp över min kropp och själ. Jag var mitt i livet och karriären, hade familj och hus. Jag sprang i ekorrhjulet och tog min hälsa för given. En berg- och dalbana följde med olika tuffa och intensiva behandlingar. Stark kämpaglöd och positiv attityd samt massor av support från vänner och släkt har gett mig nya värderingar och en ny livsstil.

Att överleva: om kampen mot spritt malignt melanom och om ett nytt sätt att behandla cancer

Författare: Hedin, Anders

Förlag: Stockholm Gothia

År: 2010

ISBN: 9789172056893

Beskrivning: Om livet som cancerpatient, om möten med vården och om engagerade vänner. Och om ett nytt och mycket lovande sätt att behandla cancer - en metod som utarbetats av svenska forskare. Anders Hedin är övertygad om att han kan tacka denna nya metod för att han tillhör den grupp om endast två procent som fortfarande är i livet fem år efter diagnosen. Att överleva kan fungera som en källa till inspiration för alla de som lever nära, eller med, en av vår tids allvarligaste sjukdomar.

Det finns inget bara i ordet hudcancer

Författare: Malin Lundgren

Förlag: Idus förlag

År: 2015

ISBN: 9789175771885

Beskrivning: Jag var 16 år, med hela livet framför mig. Jag hade tankar om gymnasiet som den bästa tiden i ens liv. Plötsligt byttes drömmarna om framtiden ut mot den värsta tiden i livet. Pappas hudcancer spred sig. När den egna cancerdiagnosen dök upp kom väldigt många frågeställningar. Drömmarna om framtiden finns kvar, men vad har framtiden att erbjuda?

Sol, skugga och vår hud

Författare: Yvonne Brandberg, Johan Hansson, Christian Ingvar, Rolf Kiessling, Eva Månsson-Brahme, Ann-Marie Wennberg, Klas Wiman

Förlag: Karolinska Institutet University Press

År: 2009

ISBN: 9789185565191

Beskrivning: Malignt hudmelanom är en av de cancerformer som ökar mest i vårt land. Den drabbar människor i alla åldrar och vid spridning är prognosen dålig. Melanom är ytterligare en bok i serien Karolinska Institutets forskare skriver som vill ge fördjupade svar på frågor från patient och anhörig. Boken berättar om hur prognosen ser ut och hur en spridd melanomsjukdom behandlas, men också om de frågor som uppstår när man drabbas av svår sjukdom och framtiden begränsas.