”Så mycket annat som hände just då”

1993 tog jag bort en hudförändring, typ födelsemärke, som jag haft ögonen på en tid men inte gjort något åt. Det var så mycket annat som hände just då!

2004 fick jag åka in akut till sjukhuset för stopp i tarmsystemet. En operation visade att det rörde sig om något mycket ovanligt – ett malignt melanom i tunntarmen. Nya undersökningar några månader senare visade en större metastas i hjärnan som opererades bort.

Därefter har jag haft längre tumörfria perioder, liksom några återfall med mikrometastaser i hjärnan. Dessa har ett tjugotal gånger framgångsrikt behandlats med den så kallade strålkniven.

Jag har också behandlats med en ny svensk metod som bygger på att åstadkomma en kraftig ökning av tumöraktiva vita blodkroppar (lymfocyter) i patientens immunförsvar – detta utan att ge några biverkningar. Jag är övertygad om att det har bidragit till att jag idag (2011) är vid liv och mår förhållandevis bra.

/ Anders