Nytt initiativ med fokus på prevention

Person utomhus i skuggan av ett träd, hållandes en tygkasse från “Pricksäkert!”Varje år drabbas ca 3500 personer i Sverige av malignt melanom. Det är den cancerform som ökar snabbast i landet. Men malignt melanom är också en cancersjukdom som i de allra flesta fall kan stoppas – om den upptäcks i tid.

Patienter som tidigt kommer under läkarbehandling blir i cirka 90 procent av fallen helt botade. Det är en fantastisk siffra, som dock behöver underhållas.

Därför startar nu Melanomföreningen initiativet Pricksäkert! Kampanjen lyfter vikten av prevention genom att uppmuntra till dels egenkontroll av huden dels professionell undersökning av misstänkta prickar.

“Vi hoppas att Pricksäkert! gör människor medvetna om att tidig upptäckt faktiskt räddar liv. Följer man vår guide för egenkontroll krävs bara en liten stund varje månad för att kanske vinna flera år av liv”, säger Melanomföreningens ordförande Magnus Norin.

Egenkontroll

Avsätt en tid, gärna varje månad, då du systematiskt tittar på din hud. Håll utkik efter nya pigmentfläckar och hudförändringar som ändrar sig i storlek, färg eller form och var alltid uppmärksam på födelsemärken som skiljer sig från övriga.

Följ stegen för egenkontroll som finns beskrivna i foldern Pricksäkert! samt på vår kampanjsida.

Melanomveckan

Euromelanoma, eller Melanomveckan, är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. Alla svenskar har under denna vecka (13/5-17/5-19) möjlighet att, utan remiss, boka tid för en undersökning hos hudläkare.

Mer information

På vår kampanjsida finns mer information samt material i form av affisch och folder att ladda ner. Och glöm inte att använda hashtag #pricksäkert2019 samt att tagga oss @melanomforeningen i dina bilder på sociala medier!

För frågor och mer info, maila: info@melanomforeningen.se