Fredrik Östman till ESMO konferensen

Fredrik Östman representerar Melanomföreningen under ESMO konferensen 2017
Fredrik Östman representerar Melanomföreningen under ESMO konferensen 2017

ESMO konferensen (The European Society for Medical Oncology/Europeiska sällskapet för medicinsk onkologi) är den största europeiska konferensen för onkologi med över 20 000 deltagare där läkare, forskare, studenter, industri och patientförespråkare samlas för att ta del av och presentera de senaste rönen inom cancerforskning.

Den 8-12 september går konferensen av stapeln och vår representant Fredrik Östman åker till Madrid, Spanien för att medverka.
– Extra intressant blir att få ta del av resultaten från kliniska försök med adjuvanta terapier, kombination av terapier och mycket mera. Jag tar med vårt material och hoppas kunna sprida information om Melanomföreningen till bland annat läkare, och knyta kontakter med andra melanomföreningar i Europa, säger Fredrik Östman.

Här finns programmet för konferensdagarna.

Tävla och vinn presentkort!

Sommar i skuggan_tävlingI samband med vår kampanj Sommar i skuggan,  arrangeras en fototävling och chansen att vinna fina fotoprodukter ligger i potten!

Delta genom att dela en favoritbild från din sommar i skuggan, på Facebook eller Instagram, och tagga fotot #melanomföreningen och #sommariskuggan17. Gilla sen Melanomföreningen på Facebook.

Kontrollera att du har tillstånd att dela bilden om den föreställer någon annan/fler än du själv.  Detsamma gäller om någon annan än du har fotograferat. Du behöver även ha en öppen instagramprofil för att vi ska kunna se bilderna.

Psst! Bilder när du bär vår fina solros gillas extra mycket av juryn!

Lycka till!

 

Genom delta i tävlingen accepterar du följande tävlingsregler:

 1. Tävlingen arrangeras av Melanomföreningen via Instagram och Facebook och pågår mellan den 13/7 och den 31/8 2017.
 2. För att få tävla måste du ha fyllt 18 år eller ha målsmans godkännande. 
 3. Tävlingen går ut på att du lägger upp en bild på Instagram eller Facebook som visar hur du tar sommar i skuggan, och som du taggar med  #melanomföreningen och #sommariskuggan17.
 4. Du får bidra med hur många bilder du vill. Alla foton som är rätt taggade räknas som ett tävlingsbidrag och har en chans att vinna. Deltagarna är själva ansvariga utgivare av sina respektive tävlingsbidrag.
 5. Tävlingsbidragen måste vara uppladdade senast vid midnatt den 31/8 2017 för att vara giltiga.
 6. En person vinner ett presentkort värt 500 kronor på fotoprodukter. Två personer vinner ett varsitt presentkort värt 200 kronor styck på fotoprodukter. Urvalet görs av en jury som består av utvalda representanter från Melanomföreningen. Juryn väljer ut de personer vars bild de anser vara bäst. Juryns beslut kan inte överklagas. Vinnaren utses på Facebook och offentliggörs under vecka 36.
 7. För att äga rätt att ta emot priset måste vinnaren följa dessa tävlingsregler, tillämpliga lagar, förordningar och regler. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Vinsten kan inte överlåtas, bytas mot kontanter eller ändras, vad avser innehåll eller omfattning. För det fall det skulle visa sig att vinsten inte är tillgänglig, äger Melanomföreningen rätt att ersätta vinsten med ett alternativ eller med motsvarande värde.
 8. Om inte Melanomföreningen, efter rimliga ansträngningar, har fått tag på vinnarna genom kontakt på Facebook inom två (2) dagar från det att vinnarna utsetts, eller om de utsedda vinnarna inte uppfyller kraven för att få delta i tävlingen, utser juryn en ny vinnare.
 9. Melanomföreningen kan inte ställas ansvariga för eventuella tekniska fel hos tredje part som gör att tävlingen inte kan genomföras enligt ovan.
 10. Genom att delta i tävlingen ger deltagarna Melanomföreningen rätt att utan kostnad och utan ytterligare tillstånd publicera tävlingsbidragen samt vinnarnas namn på Melanomföreningens kanaler så som webbsidor och sociala medier.
 11. Melanomföreningen ansvarar inte för borttagna, stötande eller ogiltiga bidrag.
 12. Om du har några frågor med anledning av dessa tävlingsregler, vänligen kontakta Melanomföreningen på melanomforening.lisa@gmail.com
 13. Ansvarig för tävlingen är Melanomföreningen.

 

Sommar i skuggan

Sommar i skuggan!Varje år får över 3950 personer i Sverige malignt melanom. Det är den cancerform som ökar snabbast i landet och sjukdomen skördar fler liv än trafiken. Vi vill vända den trenden och startar därför kampanjen Sommar i skuggan!
 
Genom att att ta sommar i skuggan bidrar du till att sprida kunskap om malignt melanom och det faktum att ökningen av hudcancer hänger samman med våra solvanor. Du njuter i skuggan och skyddar dig även på andra vis från solens skadliga strålar. Du tar helt enkelt sommar i skuggan eftersom du håller med oss om att begreppet ”sola” borde skrotas!
 
Solen är livsviktig! Men för de flesta svenskar räcker 15-30 minuter varje dag i solen för att bilda nödvändigt D-vitamin. Den främsta orsaken till att malignt melanom utvecklas är ultraviolett strålning från solljuset. Risken att utveckla hudcancer ökar ju mer man solar och det är speciellt farligt att bränna sig. Vi svenskar är värst i världen när det gäller att skydda oss från solens skadliga strålar. Vi som tål det sämst, solar mest!
 
Visa att du tar ansvar för din kropp och ditt liv!
 

Välkommen till Melanomföreningens årsmöte 10 maj i Stockholm!

Årsmötet äger rum den 10 maj 2017 kl. 17.00 på Cancercentrum Karolinska (CCK), 5 tr, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

 17.00  Smörgås och mingel

17.20  Ordföranden Magnus Norin berättar om året som gått och vad som är på gång

17.40  Resestipendiat Hildur Helgadottir berättar om sin vistelse vid National Cancer Institute i USA.

18.00  Resestipendiat Irina Baranovskaya berättar om sin vistelse vid universitetet i Neapel, Italien.

18.20  Hanna Eriksson berättar om införandet av ett standardiserat vårdförlopp för melanom och om det senaste inom behandling och läkemedel

19.00  Årsmöte enligt stadgarna

19.30  Mötet avslutas

För mer information se: Melanomföreningen kallelse till årsmöte 2017

Anmäl om du kommer till årsmötet senast den 5 maj till info@melanomforeningen.se.

Seminarier 2 maj på Stadsbiblioteket i Göteborg

Tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Regionalt cancercentrum väst bjuder Melanomföreningen och Himlen är överskattad in till en föreläsningskväll på Stadsbiblioteket i Göteborg. Flera läkare och Melanomföreningens ordförande Magnus Norin kommer att prata om säker solning, prevention och behandling av malignt melanom.

Tid och plats: Tisdagen den 2 maj klockan 18.00-20.00 Trappscenen, Stadsbiblioteket Göteborg

Program:  T_VGR_GP_106x155_POT2813[2]

Aktiviteter inför och under Euromelanoma week

Det börjar våras och inför årets Euromelanoma week har föreningen flera aktiviteter på gång. Fredagen den 29 april föreläser styrelseledamoten Mattias Gustavsson för vårdpersonal under RCC Syds temadag om melanom.  Den 2 maj är det Sola Säkert föreläsningar i Göteborg och den 10 maj har vi årsmöte i Stockholm.

Under Euromelanoma week, 15-19 maj, kan man få tid för en undersökning hos hudkliniker runt om i landet utan remiss.  Dock måste man boka i förväg. Hittills är 37 kliniker registrerade och tiderna tar snabbt slut. HÄR BOKAR DU

Obs! Glöm inte att du alltid har möjlighet att boka tid på din vårdcentral om du har misstänkta hudförändringar oavsett vilken dag på året det är. Vid behov kan din läkare ordna med en remiss till hudspecialist för bedömning!

Ny lag om åldersgräns för solarium

I mars röstade Sveriges Riksdag igenom lagförslaget på 18-årsgräns för solarier. Det innebär att det från och med 1 september 2018 blir olagligt att låta personer under 18 år att sola på ett yrkesmässigt drivet solarium (gäller inte för medicinska solarier). Melanomföreningen har länge engagerat sig i frågan och mottar beskedet med glädje.  Vi är övertygade om att detta på sikt kommer att minska antalet hudcancerfall i Sverige. 

 

Cancerfonden förordar starkare nationell styrning av cancervården

Enligt en rapport beställd av Cancerfonden råder det akut underbemanning på landets onkologkliniker. Stängda avdelningar, indragna vårdplatser och uppskjutna behandlingar är några konsekvenser av det dystra personalläget. Melanomföreningen håller med om att situationen är helt oacceptabel och delar slutsatsen att det krävs en starkare nationell styrning av cancervården, vilket vi tidigare har argumenterat för.

Om Cancerfondens rapport:

https://www.cancerfonden.se/nyheter/starkare-nationell-styrning-av-cancervarden

https://www.cancerfonden.se/?gclid=CPuxov7D1dICFRHgGwodmIYF6A

För dig som drabbats av malignt melanom