Länkar

På webben finns mycket information att hämta – både om malignt melanom och mer allmänt om olika cancersjukdomar. Problemet är att hitta bland all information. Svensk vård och svenska läkare har ingen möjlighet att ha koll på mer än en bråkdel av alla de studier och undersökningar som pågår runt om i världen.

Men någonstans i allt detta finns kanske den behandlingsmetod som kan vara till hjälp just för dig. Vår erfarenhet är att ju mer man som patient engagerar sig i detta, hur jobbigt det än kan vara, desto större är möjligheterna att få en behandling som ger ett bra resultat.

Dra dig aldrig för att fråga din läkare om alternativa behandlingar som du hittar och tycker verkar intressanta. Tänk också på att det har hänt mycket inom behandling av melanom under de senaste åren. Det är därför viktigt att ta till sig den information som är aktuell.

Här kommer tips på några webbplatser:

www.cancerfonden.se Här kan du få information, läsa om olika forskningsprojekt, delta i forum och ringa eller mejla Cancerfodens informations- och stödlinje.

www.1177.se/cancer Här finns bra information för såväl cancerpatienter som deras anhöriga.

Cancerupplysningen på radiumhemmet Här kan du skriva direkta frågor till legitimerade sjuksköterskor med lång erfarenhet av arbete med cancerpatienter.

http://www.fass.se Läkemedelsinformation (FASS)

http://www.cancercentrum.se/sv/ Regionala cancercentrum

http://www.euromelanoma.org/sweden/  Euromelanoma Day är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. I maj varje år erbjuder hudkliniker undersökningstider som kan bokas utan remiss.

http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/start/Sol-och-solarier/ Strålsäkerhetsmyndigheten har information till olika grupper om solning, inklusive filmen ”450 nyanser av rött”.

Vetenskapligt förankrade råd om kost och motion finns i denna superba skrift!
http://www.aicr.org/assets/docs/pdf/education/heal-well-guide.pdf

http://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=melanoma En internationell databas med befintliga studier om melanom.Här kan du t ex finna vilka nya mediciner som testas.

www.melanoma.org Melanoma Research Foundation

http://aimatmelanoma.org En amerikansk webbplats med information om melanom, forskning, behandlingar och nyheter.

http://www.curemelanoma.org/ En annan amerikans webbplats med bra information.

http://www.melanomapatientnetworkeu.org/home2.html Melanoma Patient Network Europe.

Information om UV-index på olika platser i världen som uppdateras kontinuerligt.

http://www.genomel.org Viktig webbsida om melanomgenetik med bra information för både patienter och sjukvårdspersonal.

http://www.cancercommons.org/researchers-clinicians/melanoma/melanoma-model/ Amerikansk webbsida om hur man kan dela upp olika typer av melanom  i en s k ”Melanoma Molecular Disease Model”.

Har du fler bra webbtips? Maila dem till info@melanomforeningen.se